Xelfer functie - Operator
doorgroeien

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden operator

Je arbeidsmarktperspectief als operator is redelijk. Sommige bedrijven verstrekken opleidingen met baangarantie, en met een relevante opleiding en ervaring lijk je aan de belangrijkste vereisten te voldoen die genoemd worden in veel van de vacatures. Voor machine-operators is er meestal een logische doorgroei te bedenken naar functies voor machines waarvoor meer kennis vereist is, of naar de baan van procesoprator. Als procesoperator zou je kunnen doorgroeien naar productiemanager of werken in een grote fabriek of andere sector.

Icoon bedrijfsprofiel - Xelfer

Profiel operator

Operator is op zich geen beroep. Je bent altijd een machine-operator, een procesoperator of een (vul in) operator voor een meer specifieke taak, bijvoorbeeld een technisch operator. Een machine-operator is verantwoordelijk voor een machine. Een procesoperator is verantwoordelijk voor een productieproces waarin meerdere machines gebruikt worden. Omdat productieprocessen op steeds grotere schaal plaatsvinden en steeds meer geautomatiseerd worden, bestaan de werkzaamheden van operators steeds meer uit computerwerk. Als machine-operator maar ook als procesoperator ben je vooral  verantwoordelijk voor de reparatie van kleine defecten aan machines. Je doet dus nog steeds handwerk. De belangrijkste functies van operators zijn het controleren van de kwaliteit van de producten en de stoffen die gebruikt worden in de machine(s), het in- en afstellen van deze machine(s) en het onderhouden en eventueel het ombouwen van de machine(s).

bedrijf

Bij welke organisaties kan je werken

Als operator ben je werkzaam in fabrieken van alle soorten. Als procesoperator kan je werken in de metaalindustrie, papierproductie, chemische industrie, afvalverwerking, enzovoorts. Hoewel deze fabrieken soms in opdracht van de overheid werken, ben je als operator altijd werkzaam in een winstgerichte organisatie.

Icoon vertrouwen - Xelfer

Wat verdien je als operator

Je salaris is afhankelijk van je taak en sector. Als machine-operator ligt het gemiddelde salaris lager dan voor procesoperator. Startsalarissen liggen over het algemeen onder de € 2.000,- per maand. Als machine-operator groei je vaak door naar de baan van procesoperator. Als procesoperator begin je afhankelijk van het aantal jaren werkervaring hoger, vaak al boven de € 2.000,- en kan je doorgroeien naar boven de € 4.000,- per maand.

Xelfer selfplacement
Xelfer collegiaal uitlenen
Xelfer collegiaal uitlenen
Xelfer werk naar werk