Collegiaal inlenen

 

Collegiaal inlenen is een variant van inlenen van personeel waarbij een werkgever het eigen personeel ter beschikking stelt aan een collega-werkgever ‘bij wijze van hulpbetoon zonder winstoogmerk’.

Collegiaal inlenen voor werkgever

Als je een personeelstekort hebt of tijdelijk werk hebt liggen is collegiaal inlenen ideaal. Je leent een ervaren werknemer van een collega-werkgever. Je kan een werknemer kennis laten maken met jouw organisatie en het werk. Door het ‘proeven’ van een periode van twee maanden weet je direct of er een klik is met de werknemer en of hij geschikt is voor het werk. Zijn jij en de werknemer blij met deze match, dan kun je na het collegiaal inlenen de werknemer zo van je collega-werkgever overnemen. Ook bij collegiaal inlenen heb je te maken met inlenersaansprakelijkheid. Het gaat hierbij om de aansprakelijkheid voor de afdracht van premies en belastingen over het loon van de ingeleende werknemer.

Collegiaal inlenen voor collega-werkgever

Daarbij help je jouw collega-werkgever met de wettelijke verplichting om werknemers de oversteek naar ander werk te maken. Zijn werknemer zit daar misschien niet meer op zijn plek, is op zoek naar een nieuwe uitdaging of jouw collega-werkgever heeft niet genoeg werk meer voor hem. Maar jij kan hem heel goed gebruiken. Je collega-werkgever betaalt de werknemer gewoon door en jij betaalt je collega-werkgever een vergoeding ter hoogte van het brutoloon van je vacature. Om de rechten van werknemers te beschermen, zijn collega-werkgevers verplicht in het Handelsregister van de KvK te vermelden dat zij werknemers uitlenen.

Wat Xelfer voor jou kan betekenen

Profiel

Je nodigt jouw werknemer
uit om een profiel aan te
maken op Xelfer

Match

De unieke automatch doet
het werk. Jouw werknemer
ontvangt geschikte
vacatures van aangesloten
werkgevers

Proeven

Na een succesvolle match
kunnen zij eerst even aan
elkaar wennen doordat je
jouw werknemer uitleent
aan de andere werkgever

Nieuw werk

Als zij besluiten met elkaar
door te gaan dan kan de
collega-werkgever
de werknemer natuurlijk
kosteloos overnemen

Profiel

Publiceer met één druk op
de knop al jouw vacatures
op Xelfer

Match

De unieke automatch
doet het werk. Je ontvangt
profielen van geschikte
kandidaten

Proeven

Na een succesvolle match
kunnen jullie eerst even
aan elkaar wennen doordat
je collega-werkgever zijn
werknemer uitleent

Nieuw werk

Als jullie besluiten met
elkaar door te gaan dan
kan je de werknemer
natuurlijk kosteloos
overnemen

Profiel

Je maakt een persoonlijk profiel van jouw
werkervaring, competenties,
vaardigheden en interesses

Match

De unieke automatch doet het werk. Je ontvangt geschikte vacatures van aangesloten werkgevers

Proeven

Na een succesvolle match kunnen jij en de nieuwe werkgever eerst even aan elkaar wennen doordat jouw werkgever je uitleent

Nieuw werk

Als jullie besluiten met elkaar door te gaan dan kan je overgenomen worden door de nieuwe werkgever en heb jij een nieuwe baan

Collegiaal inlenen voor werknemer

Collegiaal inlenen zorgt ervoor dat werknemers aan het werk blijven. Kennis en ervaring gaat dus niet zomaar verloren en zij blijven up-to-date op hun vakgebied. Het voorkomt ontslagen en voorkomt dat werknemers niet bij het UWV terecht komen. Ook zorgt collegiaal inlenen ervoor dat werknemers kunnen ontdekken welk werk nog meer bij hun past op basis van hun werkervaring, werkvoorkeuren, competenties en vaardigheden.

Collegiaal inlenen overeenkomst

Je sluit met je collega-werkgever een uitwisselingsovereenkomst af, waarin je vastlegt welke werknemer je inleent en voor hoe lang, om welke functie het gaat en wat de vergoeding bedraagt. De ingeleende werknemer moet voldoen aan jouw vastgestelde functie-eisen. Naast deze overeenkomst is de basis voor het collegiaal inlenen natuurlijk vertrouwen tussen jou en je collega-werkgever.